Utfodring

Under prövningsperioden fodras tjurarna en fullfoderblandning i fri tillgång. Vallfodret skördas på Gunnarp och ensileras hackat och packas i korv. Fodret blandas i en rälshängd, datastyrd blandarvagn, av märket Mullerup. Vagnen blandar en omgång till varje box efter aktuell foderstat, sedan portioneras detta ut och en ny blandning tillreds. Totalt utfodras tjurarna i stallet tre gånger per dygn och de har alltid fri tillgång till fräscht foder.

Efter rasföreningarnas önskemål om utfodringsintensitet utformas foderstater i samarbete med Gård & Djurhälsans kunniga foderrådgivare, Anett Seeman.

Tjurarna utfodringsintensitet bestämmas utifrån de måltillväxter, g/dag, som respektive rasföreningar önskar. Så här kommer det att se ut under prövningsomgång 2021/2022

Charoalis utfodras efter 1 750 g/dag 
Simmental utfodras efter 1 850 g/dag
Limousin utfodras efter 1 700 g/dag 
Angus och Hereford utfodras efter 1 400 g/dag
Blonde utfodras intensivt efter maximal tillväxt

Tjurarna kommer också att få tillgång till halm, antingen inblandat ensilaget och/eller som fri tillgång i boxarna. De får en extra giva av A D E vitaminer tillsatt i foderblandningen som också är anpassad efter mineralbehovet. Tjurarna har alltid tillgång till saltsten och friskt vatten.